מי חייב בהדרכת עבודה בגובה?
"עבודה בגובה" לפי התקנות היא עבודה שממנה עלול עובד ליפול לעומק העולה על 2 מטרים — למשל עבודה על פיגומים, סולמות, גגות, במות הרמה או בקרבת פתחים. כל עובד כזה חייב לעבור הדרכה אצל מדריך עבודה בגובה ולהחזיק אישור תקף על ההדרכה (תקנה 5(2)).
באתר בנייה (מקום שעליו נמסרה הודעה על התחלת בנייה לפי סעיף 192 לפקודה) ההדרכה תהיה בידי אחד מאלה (תקנה 5(2)):
- (א) מדריך עבודה בגובה מטעם מוסד להכשרה;
- (ב) מדריך עבודה בגובה שהוא גם בעל אישור כשירות כממונה על הבטיחות;
- (ג) מדריך עבודה בגובה שהוא גם רשום במרשם מנהלי העבודה;
- (ד) מדריך עבודה בגובה שהוסמך להדריך באותו נושא לפני 19 במאי 2026.
ההדרכה נעשית לפי תוכנית מתאימה לתחום, לפי הנושאים שבתקנה 47 (תקנה 6(א1)).
מה כוללת ההדרכה?
ההדרכה נעשית לפי תחומים (למשל: סולמות, פיגומים ניידים, גגות, מקום מוקף...). האישור מציין במפורש לאילו תחומים הוכשר העובד — עובד שהוכשר לסולמות בלבד אינו רשאי לעבוד על גג תלול.
מה התוקף — ומה קורה כשהוא פג?
- תוקף האישור: עד שנתיים מתאריך ההדרכה (תקנה 6(ג)).
- פג התוקף? העובד חוזר להדרכה — אין "הארכה אוטומטית".
- המבצע מחזיק אישור תקף לכל עובד, החתום בידי מדריך עבודה בגובה כאמור בתקנה 5(2), ומצרף אותו לפנקס; בעבודות בנייה עותק נמצא גם בידי מנהל העבודה (תקנה 6(ד)).
שאלה אמיתית מהמבחן
במבחני מה"ט ומנהל עבודה זו שאלה חוזרת: "מה תוקפו של אישור הדרכת עבודה בגובה?" — התשובה: לתקופה שלא תעלה על שנתיים. נסו לפתור את השאלה המקושרת למטה ⬇